Interview: Mød julemanden fra Randers

Børn Jul

I Randers bor en julemand. Han hedder Benno Lønstrup og har været julemand i byen i 45 år, hvor han har spredt liv og glade dage hver eneste december. Vi har fået en snak med Benno om at være julemand.

Hvad får dig til at hoppe i julemandskostumet år efter år?

"Jeg begyndte som julemand, fordi min far var julemand og fik så mange glædelige oplevelser. Det får jeg nu selv hvert eneste år. Det er så dejligt at se alle de mange børn, der glæder sig til at snakke med julemanden og få taget et billede med ham. Børn er skønne og faktisk ret gode til at stå i kø og vente pænt. Det kunne voksne godt lære lidt af.".

Er børn lige så glade for julemanden nu som for 20 år siden?

"Ja, uden tvivl. Børn bliver lige så begejstrede nu, som de gjorde, før der fandtes telefon og internet. Det eneste, der skifter, er, hvad de ønsker sig. Det er tydeligt at se, hvad der bliver promoveret i legetøjsbutikkerne. LEGO går dog igen hvert eneste år".

Hvad er det bedste ved at være julemand?

"Det er at se de glade børn og mærke, at de jo rent faktisk tror på julemanden. Der er flere børn, der hiver i mit skæg for at tjekke, om det er ægte, fordi de har set på film, at hvis skægget sidder fast, er den god nok. Det er herligt, og mit skæg sidder heldigvis godt fast".

Hvilken oplevelse har gjort størst indtryk på dig?

"Det var en udenlandsk pige, som sagde, at til jul ønskede hun sig fred i Ukraine. Det er utroligt, hvad børn kan sige".

Hvad er den mest rørende oplevelse?

"Jeg har ikke en bestemt oplevelse, men generelt oplever jeg, at børn, uanset religion og hudfarve, kommer forbi og hilser på julemanden. Det gør mig glad, at han er accepteret af alle".

Hvad er den sjoveste oplevelse?

"Der er en pige, som hedder Pernille, som bor på min vej. Da hun blev spurgt om, hvor julemanden bor, svarede hun helt oprigtigt, at han da boede på hendes vej, ikke i Grønland. Derudover er det sjovt at høre børns ønsker, der kan være alt fra en ægte hest til en hat".

Hvor længe bliver du ved?

"Jeg fortsætter med at være julemand, så længe jeg overhovedet kan".

 

Fakta om Benno Lønstrup

Han er gift og har tre børn samt syv børnebørn

Han har været julemand i 45 år og fejrede i 2014 25-års jubi­læum som julemand i Randers Midtby

Han er udnævnt til æresnisse – en pris, som gives til personer, der har gjort noget ekstraordinært for Randers