Opskrift: Boost din sundhed med søde bær

DIY Opskrifter Sommer

Hver sommer kan vi glæde os til bærsæsonen, hvor de små røde, blå og sorte bær pibler frem på buske og planter. Og der er rigtig god grund til at tage havehandskerne på og plukke bærbuskene tomme i baghaven. De små vitaminbomber gør underværker for din krop og dit helbred.

Lad bær af alle slags være en fast gæst i dit køkken og brug dem i salater og smoothies, på yoghurt og havregryn eller som sunde snacks. Inspiration til, hvordan du får mest muligt ud af havens røde og blå guld.


TIP 1: Hjemmelavet marmelade

Når I har spist alle de bær fra haven, I overhovedet kan, så overvej at sylte resten og få glæde af dem vinteren over. Opskriften kan bruges til alle havens bær.

Det skal du bruge:

500 g bær

250 g syltesukker

1½ stang vanilje

1 hættefuld atamon

Sådan gør du:

Rens bærrene og skær i mindre stykker

Hæld sukker, bær og vaniljestænger i en gryde og lad langsomt blandingen varme op til kogepunktet, mens der røres rundt

Skum marmeladen af og lad den køle ned

Skyl glassene med kogende vand samt atamon og fyld marmeladen på.


TIP 2: Hvorfor bær?

Bær er sunde, fordi de er så små. De fleste af de sunde stoffer sidder nemlig i skallen, og siden bær har så stor en overflade i forhold til deres størrelse, får du meget sundhed pr. gram bær.

De sunde antioxidanter sidder i farvestofferne, der giver bærrene de røde, blå og sorte farver. Derudover indeholder bær B-, C- og E-vitaminer, kostfibre og masser af mineraler. Bær beskytter os mod en række livsstilssygdomme – og faktisk også mod rynker!

Og du skal endelig gufle løs: trods bærrenes sødme er kalorieindholdet lavt – en stor håndfuld bær svarer til at spise et stykke frugt.


TIP 3: Små tærter med hindbær og blåbær

4 stk.

Det skal du bruge:

Færdiglavet mørdej

80 g blødt smør

80 g sukker

80 g mandelmel

2 æg

80 g blåbær

200 g bær til pynt

Sådan gør du:

Udstik mørdejen, så den passer til de små tærteforme

Pisk smør og sukker godt sammen, vend mandelmelet i og rør æggene i et ad gangen

Fordel mandelcremen på mørdejsbundene og tryk derefter blåbærrene ned i cremen

Bag tærterne ved 175 °C varmluft i 20-25 min., til de er gyldne og sprøde. Køl af og pynt med dine favoritbær


TIP 4: Smør bær på huden

De små vitaminbomber smager ikke bare fantastisk – de kan også gøre underværker for din hud. Gojibær indeholder masser af A-vitamin, som er kendt for at have antiage-effekt. Derudover er de spækket med antioxidanter, der beskytter og reparerer celler i hele kroppen – også hudcellerne.

Lav din egen ansigtsmaske

Blød 10 tørrede gojibær op i lidt vand

Blend bærrene med 2 spsk. havregryn, 2 spsk. yoghurt naturel og 1 tsk. honning

Massér blandingen ud i ansigtet, og lad masken virke i 15-20 min.

Skyl med lunkent vand og smør ansigtet ind i en god fugtighedscreme


TIP 5: Verdens sundeste bær

… er efter sigende de små sortviolette acaibær, som blandt andet indeholder de kraftige antioxidanter, antocyaniner og flavonoider, der spiller en rolle for kroppens immunforsvar og er med til at beskytte mod stress og alvorlige sygdomme som kræft og blodpropper.

Acaibær har – og hold nu fast – dobbelt så højt et indhold af antioxidanter som det danske supersunde blåbær. Desværre kan vi ikke få friske acaibær i Danmark, fordi det lille bær ikke kan holde til transporten fra Amazonas til supermarkedet -i stedet kan man købe acaibær som pulver og på frost.


TIP 6: Frosne eller friske?

Friske sommerbær smager bare bedst, allerhelst plukket lige fra busken, men udenfor sæsonen er det helt fint at spise frosne bær.

Når bærrene fryses ned, stopper nedbrydningen af vitaminer og antioxidanter, og de frosne bær er derfor stort set lige så sunde som de friske. Husk dog, at udenlandske bær kan indeholde uønskede bakterier.

Derfor bør du altid koge bærrene et par minutter, inden du spiser dem. Savner du effekten fra de frosne bær i din smoothie, kan du smide et par isterninger i blenderen sammen med bærrene.

Vi tager forbehold for tastefejl, prisændringer og udsolgte varer.