Stylingarrangement 1. juli | 8:00

Til daglig sælger han tøj i Quint, men i fritiden handler livet om en af hans passioner – slædehunde. Vi har mødt Johan Pedersen og hans kæreste Andrea til en snak om slædehunde, fællesskab og firbenede venner for livet. 

Er du selv vild med slædehunde, så kom forbi Randers Storcenter den 3. december fra kl. 15-18, hvor du kan møde Johan og Andreas slædehund Nuller samt de to slædehunde Ivalo og Magrethe, der også er en del af team Iluliaq.

Johan-og-slaedehund-med-praemie Interview: Fællesskab og firbenede venner for livet

De ulvelignende slædehunde minder på mange måder om andre hunde. De er tillidsfulde, sociale og kan ligge og hygge i sofaen, når de ser deres snit til det. Det, der gør racen særlig, er viljestyrke og ivrighed, forklarer Johan, der sammen med kæresten Andrea har slædehundene Apa og Nuller.

“Racen er desuden meget nysgerrig af natur og har brug for mental og fysisk træning hver dag for at komme af med en masse energi. De har et gen, der gør, at de skal være i en hundegård, ellers tager de på oplevelse,” forklarer Johan.

“Men har du en stor hundegård med plads, er racen helt fantastisk som kæledyr. Det er en menneskeglad og social hund, som har tillid til alle. Det er nok også grunden til, at den er kendt som en dårlig vagthund. I stedet for at gø, når nogen bryder ind, vil en slædehund formentlig lægge sig ned og forvente at blive kløet på maven.”

Team-Iluliaq Interview: Fællesskab og firbenede venner for livet

En hund fuld af energi


Det er netop hundenes viljestyrke og energi, der gør, at parret er vilde med racen.

“De er både intelligente og lydige. Man behøver ikke træne slædehunde til at trække, fordi det ligger i deres natur at være nysgerrige og trække fremad. Vi træner i stedet kommandoer som højre og venstre,” fortæller Johan.

Hundene træner de sammen med andre slædehunde i team Iluliaq, der er en lille flok grønlandshundeentusiaster med grønlandske slædehunde.

Slaedehunde-i-zoo Interview: Fællesskab og firbenede venner for livet

Team Iluliaqs slædehunde har blandt andet været på besøg i Odense Zoo, hvor børn kunne få lov at klappe og snakke med hundene og køre en tur i slædevogn.

Parrets to slædehunde bliver ringtrænet til konkurrencer, hvor de skal lære at gå pænt og få tjekket tænder, mens de står helt stille. Samtidig træner parret hundene i skoven.

“Slædehunde har utrolig meget energi, så vi løber med dem og spænder dem på en cykel, så de kan trække os fremad,” forklarer Johan.

Andrea-og-hvalpe Interview: Fællesskab og firbenede venner for livet

Johans kæreste Andrea er født og opvokset i Jakobshavn i Grønland. Hun har boet i Danmark i ti år og hentede sin nuvæende hund, Apa, fra Grønland for otte år siden. Da hun var lille, havde hun helt op til 23 slædehunde på en gang, så hun har altid haft pelsdyrene tæt på.

Ikke for enhver

Kunne du tænke dig en slædehund, så har Andrea og Johan et par råd til dig.

“Det vigtigste råd er, at du skal købe din hund med stamtavle. Derudover er det altid en god idé at snakke med en opdrætter og få gode fif og råd om hundene, inden du køber dem.”

Johan mener desuden, at alle burde gå ud og møde hundene og ejeren, så de ved, hvad de går ind til.

“Vi har haft flere, der er sprunget fra, fordi de kræver lidt mere end mange andre hunde. Og det er jo også fint. Men har du tid og overskud i din hverdag til en slædehund, kan du få et fantastisk kæledyr og en god kammerat,” fortæller han.

Frida-og-Slaedehund Interview: Fællesskab og firbenede venner for livet

Frida Lungskov på 68 år er grundlægger af team Iluliaq og har haft slædehunde i næsten 40 år. Frida har lige nu tre slædehunde i sin hundegård Idglo Park, og i fritiden holder hun af at fange dyrenes smukke og særegne personlighed med sit kamera. Hun har blandt skudt billederne til denne side.


Johan-og-andrea-til-udstilling Interview: Fællesskab og firbenede venner for livet

Johan og Andrea tager til udstillinger og konkurrencer med deres to slædehunde. Hundene konkurrerer både med andre polarracer i Dansk Polarklub og mod alle racer i Dansk KennelklubSlaedehund-og-Johan Interview: Fællesskab og firbenede venner for livet

Johan Pedersen, 25 år og butiksassistent i Quint i Randers Storcenter, er det nyeste medlem af team Iluliaq – en lille flok grønlandshundeentusiaster i Midtjylland. Johan er kæreste med Andrea Jensen på 24 år, der er sosuhjælper. Sammen har de to slædehunde, Apa på otte år og Apas søn Nuller på fire år.

Mød hundene på Centertorvet

Team Iluliaq besøger Centertorvet med slædehundene Nuller, Ivalo og Magrethe søndag d. 3. dec.kl. 15-18

facebook Interview: Fællesskab og firbenede venner for livetgoogle Interview: Fællesskab og firbenede venner for livetpinterest Interview: Fællesskab og firbenede venner for livettwitter Interview: Fællesskab og firbenede venner for livetemail Interview: Fællesskab og firbenede venner for livet

Ingen kommentarer

Kommentarer