Stylingarrangement 1. december | 8:00

Vores oldeforældre spiste dem, men siden er geden gledet af menuen. Det skal der laves om på, mener kok Per Mandrup, som sætter fokus på bæredygtighed og gamle egnsretter på årets landbrugsmesse. Og du kan være med.

Gedekød er formentlig ikke med i dine overvejelser, når du skal planlægge aftensmaden. Men geden fortjener en renæssance på middagstallerknerne, mener Per Mandrup, som er gastronom og kok i det nyindrettede Madens Hus i Det Grønne Museum på Gl. Estrup og gæstekok på årets landbrugsmesse.

“Geden var en populær spise i Østjylland og resten af Danmark i gamle dage, og kødet har ret mange gode egenskaber. Gedekød er nemlig fedtfattigt og velsmagende, og så udleder geder mindre CO2 end køer. Det er derfor både sundt og bedre for miljøet på den lange bane,” forklarer han.

Gentænk den gode mad

Per Mandrup tager på årets landbrugsmesse med en mission: at få geden tilbage på de danske middagsborde. Allerede i marts i år sparkede han missionen i gang, da han besluttede, at gedekød skulle indgå i ’den hemmelige kurv’ i konkurrencen om at blive Årets Kok i København.

“Når de dygtigste kokke i Danmark arbejder med gedekød og gentænker gamle opskrifter, skaber det en nysgerrighed, som breder sig til amatørkokke og videre ud til de danske middagsborde,” fortæller han. 

Geder-paa-gl.-estrup-landbrugsmesse-randers Interview: Når der går GED i årets landbrugsmesse

Stenalt på Norddjursland er et økologisk landbrug, der avler geder og sælger gedekød. På godset kan du købe gedekød i forskellige udskæringer samt frankfurtere, hakket kød og gedeost.

I kokkekonkurrencen skulle de ti finalister lave en hovedret med økologisk gedekød fra Stenalt Gods på Norddjurs. “På Stenalt kæler de lige så meget for de levende geder, som kokkene gør for kødet. Man kan sige, at der kommer en historie på tallerknerne, og godsets gedekød er indbegrebet af lokale, danske råvarer,” fortæller han.

Det lokale gedekød fra Stenalt Gods spillede hovedrollen i kokkekonkurrencen, og nu er turen kommet til Landbrugsmessen Gl. Estrup i maj. Her hedder årets fødevaretema ’Rethink’, hvor der sættes fokus på lokale råvarer, som er gået af mode, men som skal tilbage på middagsbordene, fordi det er mere bæredygtigt på den lange bane. Ligesom geden, som var en del af vores oldeforældres kost, men som siden er gledet ud i glemsel.

Få en smagsprøve på ged

For at vise besøgende på landbrugsmessen, hvor velsmagende gedekød kan være, har Per Mandrup inviteret vinderen af Årets Kok, Peter Yung Worth Jacobsen fra Restaurant Kanalen i København, til at servere gedekød. Her kan gæster smage en lille variation af årets vindermenu med gederyg fra en sponsoreret ged fra Stenalt Gods. 

Kok-peter-yung-worth-jacobsen-landbrugsmesse-1 Interview: Når der går GED i årets landbrugsmesse

I landbrugsmessens store madtelt kan du få en smagsprøve på ged tilbredt af Årets Kok Peter Yung Worth Jacobsen.

Det kræver dog ikke nødvendigvis Danmarks bedste kok for at tilberede godt gedekød. Alle kan tilberede kødet og få det til at smage godt, fortæller Dorte Mette Jensen fra Stenalt Gods.

“Gedekød er ret velsmagende. Det smager ikke af ged, på samme måde som lam kan smage af lam. Gedekødet er samtidig ret magert og har samme tæthed som vildtkød,” forklarer hun.

Østjyske egnsretter skal tilbage på menuen

Gedekød er bare én af Østjyllands lokale specialiteter. Området omkring Randers og Djursland har mange gode råvarer, mener Per Mandrup. “Jeg er som mad- og smagsnørd blevet nysgerrig på det østjyske køkken og områdets madhistorie. Særlig Djursland har historisk været kendt for krondyr og forfinede madtraditioner på grund af de mange godser i området,” forklarer kokken.

Netop derfor har Per Mandrup sagt ja til et par gange om ugen året rundt at lave gamle egnsretter i det historiske Madens Hus i Det Grønne Museum på Gl. Estrup. I museet vil han genoplive gamle østjyske opskrifter med råvarer, som kan dyrkes i den selvforsynende husholdning, og tilpasse retterne til nutidens smagsløg.

Madens-hus-det-groenne-museum-gl.-estrup-randers-1 Interview: Når der går GED i årets landbrugsmesse

Vores smag udvikler sig over tid. En gulerod smagte anderledes for vores oldeforældre end for os, forklarer Per Mandrup. Men selvom smagspræferencer har ændret sig gennem tiden, mener kokken stadig, at egnsretter i allerhøjeste grad har deres berettigelse i dag.

Østjylland har alt fra vin til hamp

Egnsretter bygger på lokal kultur og tradition, og nogle egnsretter er udviklet gennem flere generationer. “De kan derfor noget særligt,” forklarer Per Mandrup og understreger, at der også i dag i Østjylland er mange passionerede producenter, der leverer alt fra lokal vin og øl til hamp – en plante, som har været glemt i mange år, men som i dag dyrkes på blandt andet Møllerup Gods.

“Hamp er ved at blive moderne igen, fordi den har mange gode egenskaber. Hampen er ikke euforiserende og kan bruges til alt fra glutenfrit mel og olie til skønhedsprodukter,” forklarer kokken, som mener, at en af vores styrker i Danmark netop er, at vi ved, hvor alle vores råvarer kommer fra.

Grisevaeddeloeb-gl.-estrup-landbrugsmesse-randers Interview: Når der går GED i årets landbrugsmesse

På årets landbrugsmesse ved Gl. Estrup ved Randers er der masser af søde dyr at klappe og et stort legeområde for børnene.


Besøg Landbrugsmessen ved Gl. Estrup d. 27.-28. maj 2017

Landbrugsmessen afholdes på de smukke udendørs arealer omkring herregården Gl. Estrup, der også huser Det Grønne Museum. Her kan du opleve:

  • Kokkene Per Mandrup og Peter Yung Worth Jacobsen, der tilbereder smagsprøver på gedekød fra Stenalt Gods
  • Lokale håndværkere og producenter, kræmmermarked, landbrugsmaskiner og veteranbiler
  • Dyrskue, børnedyrskue, klappedyr, grisevæddeløb, legeområder for børnene
  •  … og meget, meget mere!

Læs mere på landbrugsmessen.dk

Pssst… Vi tyvstarter landbrugsmessen lørdag d. 20. maj foran Randers Storcenter med udstilling af dyr og landbrugsmaskiner


Servér gedekød for dine gæsterAsparges-ingrediens-ged-madret-147x300 Interview: Når der går GED i årets landbrugsmesse   

Frikassé med gedekød og grønne asparges (4 personer):

  • 400 g gedekød
  • 2 skalotteløg
  • 2 bdt. grønne asparges
  • 2 dl hønsefond
  • 2 bdt. purløg
  • 2 dl fløde
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  • Skær gedekødet ud i små tern, og brun kødet i lidt smør på en varm pande, til det er gyldent.
  • Tilsæt finthakket skalotteløg, asparges skåret i mindre stykker og hønsefonden.
  • Lad det koge ca. en halv time under låg. Tilsæt de sidste asparges, fløde og finthakket purløg, og smag til med salt og peber.
  • Servér med brød eller ris til.

Lav egnsretter i Det Grønne Museum

Få en gastronomisk oplevelse i det nyåbnede Madens Hus i Det Grønne Museum. Her kan du selv prøve den historiske madlavning i fire autentiske køkkener og møde kokken Per Mandrup, som et par gange om ugen inspirerer gæster med egnsretter. Du kan også se udstillingen Rethink Landbrugshistorie, som genfortæller 250 års landbrugshistorie.
Læs mere på gl-estrup.dk

Vi tager forbehold for tastefejl, prisændringer og udsolgte varer.

facebook Interview: Når der går GED i årets landbrugsmessegoogle Interview: Når der går GED i årets landbrugsmessepinterest Interview: Når der går GED i årets landbrugsmessetwitter Interview: Når der går GED i årets landbrugsmesseemail Interview: Når der går GED i årets landbrugsmesse

Ingen kommentarer

Kommentarer