Naturen fylder meget for Katrine Fruelund, og hun går ture og løber i skoven og langs Gudenåen. Ude i naturen føler hun, at hun falder til ro, får mere energi og bliver mere glad.

Katrine Fruelund: At have et privatliv midt i rampelyset

Katrine Fruelund har aldrig drømt om at befinde sig i rampelyset. Tværtimod. Hun er et privat menneske, der befinder sig bedst hjemme. Alligevel evner hun gang på gang at havne i mediernes søgelys – for udfordringens skyld og for at kunne gøre en forskel.

Hun spiller ikke længere håndbold. Alligevel ser folk stadig håndboldspilleren Katrine Fruelund, når de møder hende. Eller de ser den tidligere håndboldspiller Katrine Fruelund, der har danset med i tv-succesen Vild Med Dans. Men hun er også en hel masse andet. Mor, gårdejer, sygeplejerske, politiker.
Og selv om man måske skulle tro det modsatte, bryder hun sig faktisk ikke om for meget opmærksomhed. Tværtimod. Katrine Fruelund fortæller, at hun befinder sig bedst hjemme. Hun nyder gården i naturskønne omgivelser lige uden for Randers, som hun har overtaget fra hendes bedsteforældre. Her bor hun med sin partner og deres to børn, Vigga på tre år og Gustav på et år. Til gården hører 12 hektar land og skov, og det hele grænser lige ned til Gudenåen.
“Jeg har det ikke supergodt med for meget fokus og har det faktisk bedst herhjemme. Her behøver jeg ikke tænke over, hvordan jeg ser ud, og hvilket tøj jeg har på, hver gang jeg går uden for døren. Når man er kendt, bliver man jo altid målt og vejet, men her er der ingen, der ser mig. Jeg er faktisk et ret privat menneske. Det er noget, som ligger dybt i mig. Også før jeg blev kendt.”

Vild med udfordringer

Men hvorfor bevæger hun sig så alligevel gang på gang ind midt i rampelysets skær? Fra elitehåndbold til Vild Med Dans? Privatmennesket Katrine Fruelund, der ikke bryder sig om for meget fokus, dansede sidste efterår ind i danskernes stuer i Vild Med Dans. Det er ikke nyt territorium, stuerne, for her har hun tilbragt adskillige år på skærmen som elitehåndboldspiller. Katrine Fruelund har badet sig i mediernes blitzlys lokalt, nationalt og internationalt, og det kan være vanskeligt at genkende

Ras-Mag_0216-06-02-_JGD2752 Katrine Fruelund: At have et privatliv midt i rampelyset

Katrine Fruelund hjemme i privaten, hvor hun har sit frirum. Gården har hun overtaget efter sine bedsteforældre, og hun elsker at være helt sig selv her.

det private menneske, der blot ønsker at være hjemme i fred og ro. Men man kan godt begge dele, mener hun.
“Det er ikke, fordi jeg er genert og ikke vil være sammen med andre mennesker. Jeg elsker at være sammen med andre. Jeg elsker at være med, hvor der sker noget. At bidrage med noget. Og det har ført mig ad veje, hvor opmærksomheden er stor. Jeg har tidligere lidt ret meget af præstationsangst, men det gør jeg ikke længere. Nu virker det, som om jeg præsterer bedst, når opmærksomheden og presset er stort.”
Forklaringen på modsætningen mellem privat­sfæren og mediernes spotlights kan måske også findes hos konkurrencemennesket Katrine Fruelund.
“Jeg kan jo ikke lade være, når udfordringen er så stor. Og jeg er generelt dårlig til at sige nej. Første gang jeg blev spurgt om Vild Med Dans, var jeg gravid med Gustav, og så var det ikke så svært at afvise. Men de kom igen, og det havde jeg ikke regnet med. Jeg stak mere eller mindre hovedet i busken og overlod beslutningen til mine venner og min familie, der alle sagde, at det skulle jeg da sige ja til.”
Og det gjorde hun. Og hun dansede for øjnene af mere end en million danskere hver fredag aften. Og hun kunne lide det. Og selv om hun måske siger, at venner og familie havde stor vægt i beslutningen,
så var beslutningen i virkeligheden hendes egen, for udfordringen og konkurrenceelementet trak i hende, nærmest som et ekko fra højdepunkterne i håndboldkarrieren.

“Det ligger slet ikke til mig at blive dullet op på den måde og at bære sådan nogle kjoler. Men jeg nød det.”

“Det bedste, jeg ved, er, når tingene spidser til. Når jeg står med kniven for struben og kun har ét skud tilbage. Misser jeg, siger det ‘snit’. Jeg gør det for udfordringens skyld. Ikke for at komme i tv.”
Katrine Fruelund VAR vild med dans. Dansetræningen var benhård, og presset i konkurrencen var enormt. Der skulle præsteres. Og her stortrives Katrine Fruelund. Ikke blot dansen var en kæmpe udfordring. Hele virakken omkring konkurrencen krævede en stor indsats. At skulle iføres overdådige kjoler var ikke en mindre udfordring end den krævende dansetræning.
“Det ligger slet ikke til mig at blive dullet op på den måde og at bære sådan nogle kjoler. Men jeg nød det. Jeg kan godt lide at gå i kjoler og gør det også jævnligt. Men det her var jo langt ud over det normale og meget grænseoverskridende. Når jeg i dag tænker på tiden med Vild Med Dans, kan jeg næsten ikke tro, at det virkelig fandt sted. At jeg deltog i sådan noget. Men det var fedt, og jeg ville sige ja igen.”

 

“Jeg vil gerne gøre en forskel”

Noget andet, Katrine Fruelund har sagt ja til, og som også har bragt hende udfordringer, er et politisk liv i hjembyen Randers. Her har hun igen fået placeret sig selv i rampelyset – og samtidig også midt i orkanens øje i en kontroversiel tid. Ved kommunalvalget i 2013 blev hun valgt ind i byrådet i Randers, og her har hun blandt andet været vidne til en turbulent periode med skolelukninger i et skoleforlig, der har bragt sindene i kog og delt vandene i byen.
“I byrådet har jeg været med til at træffe beslutninger på både godt og ondt. Heldigvis får jeg flest positive kommentarer, når jeg er ude at tale med folk, men der er selvfølgelig også negative røster. Og de har en tendens til at fylde forholdsvis mere. Jeg oplever, at nogle mennesker kan være tilbageholdende over for forandringer og ikke helt får åbnet øjnene og set på de nye muligheder, de bringer med sig.”
Katrine Fruelund fortæller, at hun kommer fra en håndboldverden, hvor alle skal arbejde sammen for at komme samme vej og nå målene. Hvis ikke alle er en del af holdet, bliver det svært – hvis ikke umuligt – og man er ikke stærkere end det svageste led.
“Jeg besluttede mig for at blive politiker, fordi jeg også har holdninger og værdier. Jeg vil gerne gøre noget for byen, og jeg vil gerne have mine værdier ind i sammenhænge, hvor jeg kan være med til at gøre en forskel.”
Om Katrine Fruelund endnu engang kommer i vælten i sin politiske færden, om hun spiller eller danser sig ind i vores stuer, eller om hun på anden vis havner i massemediernes blitzlys, vil kun tiden vise. Men én ting er sikker: hendes naturlige tiltrækning mod de hot-spots, hvor tingene sker, taler for, at hun nok gør det hele. ■


TIL TOP